DIARI

Setiap orang punya cerita berbeza. Namun, mungkin ada jalan cerita yang serupa walaupun tidak sama. 

# Izinkanku Pergi

# STEM Workshop at RECSAM, Penang 

# Sambutan Bulan Kebangsaan 2017 

# Sambutan Hari Guru 2017: Senada Seirama 

# Program Gotong Royong Perdana Bil 1/2017

# Suka Duka 2016: Cerita Belakang Tabir 

Jika Imbasan 2016 sebelum ini memfokuskan pada program & aktiviti yang dijalankan di sekolah terutamanya yang melibatkan pelajar, catatan ini pula lebih bersifat peribadi. 


# Imbasan 2016

Sebahagian daripada aktiviti, majlis dan program yang dijalankan di SMKBA Sibu pada tahun 2016. Turut tersenarai adalah program-program luar yang melibatkan saya. Seperti biasa, sambutan di sekolah kami diadakan secara sederhana dan mengikut kemampuan. Namun, ianya tetap meriah ditambah pula tahun ini kami membuat sedikit kelainanBengkel ini telah diadakan pada 25 Mei 2016 dan dikendalikan oleh pegawai SiSC+ yang tidak asing lagi di Sibu, iaitu Cik Hasiah bt Pukim


# Kem Kepimpinan Pelajar di IPG Rajang 

Ini merupakan kolaborasi kali pertama kami bersama IPG Rajang.  Program ini dikendalikan oleh Kaunselor IPGMKR, En. Hadeli dengan dibantu beberapa orang pelajar selaku fasilitator.


# Voice of Bawang Assan 2016 (Singing Competition)

Buat julung kalinya, SMKBA menganjurkan pertandingan nyanyian / karaoke dalam Bahasa Inggeris pada 27 April lalu. Acara ini meruipakan sebahagian usaha untuk memperkasakan m/p BI melalui aktiviti KK.


# Kejohanan Olahraga Antara Rumah-rumah Sukan 2016 

Kejohanan sukan tahunan di sekolah kami. Dirasmikan oleh S/U Politik Ketua Menteri Sarawak, En. Romeo.


# Sambutan CNY 2016 

Merentasi budaya, memperkukuh semangat Sejiwa Senada.
Sambutan yang cukup sederhana , namun tetap meriah bagi kami.


# Senarai Program Akademik, HEM & KK 2016 

Selari dengan visi dan misi Tuan Pengetua untuk meningkatkan pencapaian SMKBA dalam segenap aspek terutamanya dalam bidang kurikulum, program-program berikut telah mula dilaksanakan sejak awal tahun ini.
Kejohanan Merentas Desa bagi peringkat MSS Daerah Sibu tahun 2016 telah diadakan pada hari Sabtu, 23 Januari. SMK Bawang Assan telah dipilih untuk menjadi tuan rumah bagi kejohanan tersebut setelah kali terakhir menganjurkannya pada tahun 2014. 


# 35 Transformasi SMKBA dalam Masa 2 Bulan 

Sejak kehadiran Pengetua Lau, beberapa perubahan, aktiviti dan program dilaksanakan secara aktif selaras dengan visi Pengetua untuk mentransformasi SMKBA ke arah sebuah sekolah luar bandar yang cemerlang. Transformasi yang dijalankan meliputi segenap aspek dari segi akademik, disiplin dan prasarana sekolah.


# Malam Apresiasi Staf SMKBA 2015

Setelah seharian berpenat lelah mengendalikan Majlis Kecemerlangan Pelajar pada 19 November yang lalu, malamnya kami (semua guru & staf) diraikan dalam satu majlis makan malam tahunan (annual dinner) yang bertempat di Hotel Kingwood, Sibu.Penganjuran MK pada tahun ini diadakan secara agak besar-besaran di mana kami telah menjemput Yang Berhormat Dato’ Sri Wong Soon Koh selaku perasmi majlis. YB Dato’ Sri Wong Soon Koh merupakan Menteri Kewangan II, juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti Sarawak merangkap ADUN N. 17 Bawang Assan. 


# Perkhemahan Bersepadu Unit Beruniform 2015 

Aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang 2 hari perkhemahan adalah:
1. Taklimat Program & Taklimat Keselamatan
2. Mendirikan khemah 
3. Pertandingan Raja & Ratu Rimba
4. Pertandingan Khemah Terbaik
5. Pertandingan Masakan Rimba
6. Senamrobik
7. Pertandingan Kawad Kaki


# Selamat Jalan Pengetua Kandou, Selamat Datang Pengetua Lau

Satu jamuan makan tengah hari untuk warga SMKBA Sibu telah diadakan bagi merakamkan penghargaan buat Tuan Pengetua sebelum ini, iaitu En. Kandou ak Ngadi yang berpindah ke SMK Bkt Assek dua minggu lalu. Dalam masa yang sama, kami meraikan kehadiran Tuan Pengetua yang baharu, iaitu En. Lau Siah Teck yang sebelum ini bertugas di SMK St. Anthony, Sarikei.


# Sambutan Hari Sukan Negara 2015

Hari ini merupakan Hari Sukan Negara bagi tahun 2015. Sambutannya diadakan serentak di seluruh negara melibatkan pelbagai agensi kerajaan dan swasta, termasuklah semua sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.


# Selamat Jalan, Tuan Pengetua... 

Minggu pertama selepas cuti pertengahan penggal kedua.
Hari kedua persekolahan, kami dikejutkan dengan satu berita yang tidak disangka-sangka.
Tuan Pengetua kami menerima surat pertukaran ke SMK Bukit Assek, Sibu.
Kekosongannya pula akan digantikan oleh bekas PK1 dari SMKSA Sarikei.Bahagia itu rezeki.
Bahagia itu suatu nikmat.
Bahagia itu harapan setiap insan.
Bahagia itu membawa sinar dalam kehidupan. 
Persidangan Inovasi, Kajian Tindakan & Penyelidikan Guru merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh SMK Sacred Heart Sibu dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak (JPNS) dan University College of Technology Sarawak (UCTS) Sibu.Ramadhan sudah semakin hampir ke penghujungnya.
Dari segi suasana, tidak terasa sangat bezanya bulan puasa dengan bulan-bulan lain semasa berada di bumi Sibu.
Maklumlah, majoriti di sini adalah non-muslim.Tanpa sedar, 5 tahun telah berlalu sejak pertemuan kami yang pertama di bumi Sibu.
Selama 5 tahun mengharungi suka duka bersama, terlalu banyak kenangan yang telah tercipta.
Terasa masih ada begitu banyak yang ingin dikongsi bersama.
Namun, telah tertulis rezekinya di sini setakat ini sahaja.Petang semalam, saya diajak oleh seorang guru berbangsa tionghua dari sekolah saya untuk berbuka puasa di luar. Orang ajak makan, belanja pula tu, sudah tentulah rezeki tidak boleh ditolak kan.....hehe.....Cuti sekolah pertengahan tahun ini telah sampai di penghujungnya.
Masa yang ada digunakan sepenuhnya untuk membuat aktiviti bersama keluarga, walaupun dalam kepala asyik terfikirkan tugasan2 yang menunggu.
Kedengaran 'cliche' bukan? tapi itulah hakikatnya.


# Coretan Pertama 

Pengalaman setiap guru itu tidak sama, seperti mana suasana & budaya setiap sekolah itu jauh berbeza.
Moga pada setiap perkongsian akan lebih membuka minda & memberi lebih sebab untuk rasa syukur atas segala yang dimiliki.

No comments:

Post a Comment