Monday, 16 May 2016

Pengurusan Fail PBPPP 2016

Penilaian Bersepadu Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PBPPP) mula dilaksanakan pada tahun 2015 sebagai tahun percubaan. Pada tahun ini, ia dilaksanakan secara sepenuhnya bagi menggantikan penilaian yang menggunakan borang LNPT serta SKT (sasaran kerja tahunan).


Apabila PBPPP dilaksanakan sepenuhnya, maka Fail PBPPP menjadi satu dokumen yang sangat penting bagi penilaian PPP. Sebenarnya fail PBPPP TIDAK WAJIB untuk disediakan kerana kita telah sediakan fail PPB @ CPD pada tahun lepas. Namun, di peringkat sekolah saya, fail PBPPP ini dijadikan sebagai dokumentasi segala bahan yang berkaitan hanya demi tujuan melancarkan proses penilaian oleh Pegawai Penilai melalui kaedah Semakan Bahan. Tujuan utama penyediaan fail ini adalah bagi menyusun segala bahan sokongan guru secara lebih SISTEMATIK.

Berikut merupakan contoh susun atur Fail PBPPP mengikut instrumen penilaian berdasarkan Garis Panduan PBPPP 2016.


BAHAGIAN I: VITAE KURIKULUM 




BAHAGIAN II: INSTRUMEN GENERIK 

DIMENSI 1: PROFESIONALISME 

Elemen 1: Nilai Profesionalisme 
Elemen 2: Sahsiah 
Elemen 3: Potensi 
Elemen 4: Keilmuan & Pengetahuan 
Elemen 5: Kesediaan & Kewibawaan 




** Kertas berwarna biru itu merupakan Senarai Semak bahan / dokumen yang diletakkan pada setiap bahagian / elemen. 
** Selepas divider Elemen, saya letakkan Senarai Semak kemudian baru diikuti dengan bahan / dokumen berkaitan. 


DIMENSI 2: PENGLIBATAN 

Elemen 1: Hubungan Luar
Elemen 2: Sumbangan



BAHAGIAN III: INSTRUMEN FUNGSIONAL 

DIMENSI 3: KEMAHIRAN 

Elemen 1: Perancangan
Elemen 2: Pelaksanaan
Elemen 3: Pentaksiran



BAHAGIAN IV: INSTRUMEN KEBERHASILAN

- menggunakan Borang Keberhasilan -


Gambaran keseluruhan susun atur file divider: 



Contoh bahan / dokumen yang boleh dimasukkan di setiap bahagian / elemen, boleh rujuk di Senarai Semak. Ini akan memudahkan guru-guru menyediakan evidens serta memudahkan Pegawai Penilai untuk menilai. Jika bahan / dokumen tersebut ada disediakan, hanya perlu 'tick' dalam 'checkbox'.

Contoh Senarai Semak:

Huraian secara lebih terperinci tentang bahan / dokumen dalam senarai semak (contoh dokumen dsb.) boleh dirujuk dalam Huraian Senarai Semak Instrumen PBPPP. 

Contoh:



MUAT TURUN: 

1. Garis Panduan Instrumen PBPPP (daripada KPM) 

2. Huraian Senarai Semak Instrumen PBPPP (power point) 

3. File Divider (word doc) 
    File Divider (pdf) 

4. Senarai Semak (word doc) 
    Senarai Semak (pdf) 


Catatan: 

1. Sebarang perubahan / tambahan dalam Fail PBPPP bergantung pada sekolah masing-masing. Ini hanya sekadar contoh.

2. Senarai bahan / dokumen boleh ditambah & diubahsuai mengikut keperluan dan kesesuaian sekolah masing-masing.

3. Mohon letakkan credit hanya jika mahu re-publish without editing di mana-mana media elektronik yang lain.


# Semoga bermanfaat 



102 comments:

  1. Terima kasih Cikgu!
    Panduan yg amat bermanafaat..
    Kak zeela download ye bhn2 tu ...
    Tq.😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih cikgu..amat bermakna

      Delete
    2. TAHNIAH..TERIMA KASIH...SANGAT BAIK
      MOHON SHARE....

      Delete
    3. TAHNIAH..TERIMA KASIH...SANGAT BAIK
      MOHON SHARE....

      Delete
    4. TQVM CIKGU... PANDUAN YG AMAT BAIK

      Delete
    5. Assalamualaikum..sy mohon share ya bhn2 yg cg nurul u.load ni..sy msih kurg mahir dgn fail PBPPP ni..hanya ALLAH shj yg mmpu mmbalas jasa cg :)

      Delete
  2. Terima kasih Cikgu!
    Panduan yg amat bermanafaat..
    Kak zeela download ye bhn2 tu ...
    Tq.😍

    ReplyDelete
  3. syukran ya cikgu...semoga urusan cikgu dipermudahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, sama-sama. terima kasih juga.

      Delete
  4. Terima kasih kerana berkongsi.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. terima kasih. sekadar berkongsi setakat termampu.

      Delete
  7. TERIMA KASIH CIKGU....SEMOGA MENDAPAT GANJARAN YANG BERLIPAT GANDA DARI ALLAH...

    ReplyDelete
  8. TERIMA KASIH CIKGU....SEMOGA MENDAPAT GANJARAN YANG BERLIPAT GANDA DARI ALLAH...

    ReplyDelete
  9. tq cikgu.. sy mohon share ya

    ReplyDelete
  10. Hello cikgu. Saya student PhD yang sedang mengkaji PBPPP. Boleh saya interview cikgu melalui Skype atau whatsapp untuk mengetahui lebih lanjut tentang proses persediaan fail ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pm me here: https://www.facebook.com/nurulhanim.ismail.9
      or send emel to: honeym.ismail@gmail.com
      then i'll give u my number.

      Delete
  11. sy mohon share...trima kasih cikgu...

    ReplyDelete
  12. sy mohon share...trima kasih cikgu...

    ReplyDelete
  13. Terima kasih Cikgu!
    Panduan yg amat bermanafaat

    ReplyDelete
  14. TERIMA KASIH CG NURUL
    DAPAT SAYA JADIKAN CONTOH
    ALHAMDULILLAH

    ReplyDelete
  15. tq cikgu...dapat sy lihat panduan

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah....Terima kasih tidak terhingga Cikgu Nurul.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.. mohon izin utk download dan gunakan ye info tu.. terima kasih byk cikgu..

    ReplyDelete
  19. Terima kasih cikgu. Alhamdulillah..sgt membantu.
    Semoga rezeki cikgu semakin melimpah-ruah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. amiinn... terima kasih atas doa

      Delete
  20. Terima kasih cikgu. Alhamdulillah..sgt membantu.
    Semoga rezeki cikgu semakin melimpah-ruah.

    ReplyDelete
  21. terima kasih.. saya download & harap dpt bantu rakan2 guru di sekolah saya juga..

    ReplyDelete
  22. terima kasih.. saya download & harap dpt bantu rakan2 guru di sekolah saya juga..

    ReplyDelete
  23. tq cikgu nurul.sgt bermanfaat.moga dpermudahkan segala urusan atas perkongsian ini. :)

    ReplyDelete
  24. Tahniah cg nurul. Bahan2 yg sgt berguna. Izinkan sy download bahan2 cg dan semoga segalanya dipermudahkan atas perkongsian ini,

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  25. terima kasih cikgu....saya ambil sebagai bahan..terima kasih

    ReplyDelete
  26. sangat2 membantu...tq cikgu

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Terima kasih cikgu sbb share.

    Jadi kita tak payah sertakan kandungan file PBPPP tahun lepas? contohnya "Sumbangan Kepada Organisasi dan Profesion" dan "Bahan Bukti dalam Pengajaran dan Pembelajaran & Kepimpinan"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. fail tahun lepas adalah fail PPB (pembangunan profesionalisme berterusan). fail ini kami (di peringkat sekolah saya) wujudkan khusus utk PBPPP. boleh asingkan drpd fail thun lepas. di sekolah sy, kami wujudkan 1 fail saja, bahan2 thun lpas letak di bhgn lampiran. depends pada pengetua masing2.

      Delete
  29. terima kasih banyak-banyak cikgu nurul. sesungguhnya cikgu banyak memudahkan guru yang lain. kalau tiada contoh memang saya tak pandai nak buat. hanya Allah sahaja yang mampu memberi ganjaran yang setimpal. terima kasih sekali lagi dari saya cikgu niza

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, sama-sama cikgu.

      Delete
    2. Alhamdulillah, terima kasih byk2 cikgu..moga sentiasa dirahmati Ilahi. Ramadhan Kareem

      Delete
  30. Tq atas perkongsian ilmu.

    ReplyDelete
  31. Terima kasih kerana berkongsi ilmu

    ReplyDelete
  32. Terima kasih cikgu...sangat membantu

    ReplyDelete
  33. assalamualikum...saya sudah siiap hasil dari pengkongsian dari cikgu nurul thanks....yea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. alhamdulillah.... tahniah cikgu.

      Delete
  34. Terima kasih atas perkongsian,semoga Allah memberkati dan merahmati hidup anda.

    ReplyDelete
  35. TERIMA KASIH ATAS PERKONGSIAN

    ReplyDelete
  36. TERIMA KASIH CIKGU. IZIN SAYA GUNA BAHAN CIKGU NIE IYEE

    ReplyDelete
  37. tq atas perkongsian..sa mohon dwnlod

    ReplyDelete
  38. smg Allah memberi keberkatan atas usaha yg puan lakukan..sgt membantu

    ReplyDelete
  39. smg Allah memberi keberkatan atas usaha yg puan lakukan..sgt membantu

    ReplyDelete
  40. Izin share , terima kasih berkongsi bahan

    ReplyDelete
  41. Tahniah, usaha yang sangat baik. Mohon saya kongsi bahan ye cikgu.

    ReplyDelete
  42. MOHON DOWNLOAD. TERIMA KASIH CIKGU.. SANGAT BERMANFAAT. MOGA USAHA BAIK CIKGU DIBALAS DENGAN KEBAIKAN.. AMINN.

    ReplyDelete
  43. tahniah cikgu...terima kasih atas perkongsian.. semoga cikgu sentiasa dirahmati Allah

    ReplyDelete
  44. TQ CIKGU...SY DOWNLOAD TAU

    ReplyDelete
  45. trime kasih atas panduan yang diberikan..sgt2 membantu..smoga dipermudahkan urusan cikgu..;)

    ReplyDelete
  46. thanks cgu mohon kebenaran utk download ye :)

    ReplyDelete
  47. TERIMA KASIH CIKGU =)
    dari cikgu selangor

    ReplyDelete
  48. good job cikgu sama dgn mcm yg saya buat

    ReplyDelete
  49. terima kasih.. halalkan saya download untuk rujukan ye..

    ReplyDelete
  50. Terima kasih atas panduan lengkap ini.Ia dapat menjadi contoh kepada semua

    ReplyDelete
  51. TERIMA KASIH cikgu nurul.....satu panduan yang amat berguna .saya download semua bahan tersebut.
    moga allah memberkati cikgu.

    ReplyDelete
  52. TERIMA KASIH cikgu nurul.....satu panduan yang amat berguna .saya download semua bahan tersebut.
    moga allah memberkati cikgu.

    ReplyDelete
  53. terima kasih atas perkongsian...saya mohon download...

    ReplyDelete
  54. terima kasih atas perkongsian...saya mohon download...

    ReplyDelete
  55. Terima kasih atas perkongsian ini. Sangatt bermanfaat. Saya minta izin utk download sbg panduan. Hanya Allah sahaja yg dpt membalas jasa cikgu Nurul....

    ReplyDelete
  56. terima kasih Cikgu Nurul. perkongsian yang bermanfaat. sy mohon izin download bahan yang disediakan. Moga Allah balas dgn ganjaran yang lebih baik

    ReplyDelete
  57. terima kasih Cikgu Nurul. perkongsian yang bermanfaat. sy mohon izin download bahan yang disediakan. Moga Allah balas dgn ganjaran yang lebih baik

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum, terima kasih Cikgu Nurul. Mohon diizinkan untuk menggunakan bahan ini. Satu perkongsian yang bermanfaat. Semoga mendapat balasan dan ganjaran yang lebih daripada Allah. Aamiin.

    ReplyDelete